«

»

Reactie NVCG op NOS-onderzoek ‘Fillerbehandelingen van minderjarigen ontoelaatbaar’

Reactie NVCG op NOS-onderzoek  ‘Fillerbehandelingen van minderjarigen ontoelaatbaar’

BUSSUM, 14 maart 2019.

De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) vindt het schokkend dat in Nederland minderjarigen voor fillerbehandelingen terecht kunnen bij illegale bedrijven. Dat stelt NVCG-voorzitter Catharina Meijer naar aanleiding van de berichtgeving van de NOS d.d. 14 maart over signalen dat lipfillerbehandelingen bij minderjarigen kunnen plaatsvinden door artsen en niet-artsen die daarvoor niet bekwaam en of bevoegd zijn.

Dr. Catharina Meijer: “18 jaar is de minimum leeftijd voor een cosmetische ingreep. Het is ontoelaatbaar dat behandelingen zonder medische noodzaak onder de 18 jaar worden uitgevoerd. Laat staan door onbekwame handen en in een niet-klinische omgeving. Wij roepen onze leden, ouders en consumenten dan ook op signalen van misstanden te melden bij de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ).”

Voor de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde staat deze leeftijdsgrens al jaren vast, omdat de vereniging het onwenselijk vindt dat minderjarigen een cosmetische ingreep ondergaan. De NVCG verplicht haar leden zich te houden aan deze afspraken. Catharina Meijer: “Als uit signalen van de IGJ blijkt dat individuele leden van de NVCG zich hier ook mee inlaten, dan zullen wij per geval onderzoeken welke gevolgen dit heeft.”

Tegelijkertijd is het volgens de NVCG voor de patiënt nog onduidelijk welke artsen bekwaam zijn. Daarom is een snelle invoering van titelbescherming voor de cosmetische arts noodzakelijk. Dit wordt nog voor de zomer verwacht. Dit zorgt ervoor dat de patiënt beschermd wordt, doordat titelbescherming duidelijk maakt welke arts bevoegd en bekwaam is.

De NVCG zet zich al jaren in voor een kwaliteitsslag in de cosmetische sector. De NVCG vertegenwoordigt de erkende cosmetisch artsen in Nederland, die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Het is de enige medische discipline die zich 100% richt op cosmetische ingrepen. 80% van alle fillerbehandelingen wordt door cosmetisch artsen die lid zijn van de NVCG uitgevoerd.

 

Catharina Meijer

Voorzitter NVCG